Tudor Ranger door de ogen van een eigenaar van een Rolex Explorer

Tudor had vorig jaar een ongelooflijke run in wat er een was voor in de boeken met betrekking tot alle soorten sporthorloges. Alleen al de Black Bay-collectie heeft momenteel meer dan 60 verschillende modellen die een breed scala aan maten, complicaties en allerlei soorten edelmetalen omvatten. Ze hebben een solide aanbod van gereedschapsspecifieke horloges met de diepduikende Pelagos en een universeel veldhorloge met de Ranger. Dus hoe heeft Tudor eigenlijk een groot jaar gehad met hun huidige line-up van overal naartoe gaan-doe-alles-kijken?

In zekere zin deden ze dat door kleiner te worden, door hun aanbod in de kastruimte van 39 mm te versterken. Negenendertig is het magische getal dat het meest lijkt te resoneren onder enthousiastelingen en wordt om verschillende redenen vaak als de perfecte maat beschouwd, waarbij draagbaarheid over een breder scala aan polsmaten de belangrijkste is. Ze breidden hun Black Bay-lijn uit door een stalen ring GMT toe te voegen aan de Black Bay Pro, die voor het grootste deel dezelfde kastverhoudingen behield als de Black Bay 58, inclusief de kast van 39 mm. Ze namen de geharde Pelagos, verwijderden de datum, schraapten een paar honderd meter waterbestendigheid en comprimeerden het tot een kast van 39 mm. En tot slot, in het holst van de zomer replica horloges kopen, kondigden ze een nieuwe 39 mm Ranger aan, die net als de Pelagos een vermindering van de kastverhoudingen zag, voornamelijk met de kast en de nokbreedte.

Zach Weiss was op de grond in Londen toen de 39 mm Tudor Ranger vorig jaar werd onthuld, en in zijn Hands-On heeft hij fantastisch werk geleverd door samen te vatten waar de nieuwe Ranger om draait in termen van zijn historische betekenis, hoe hij is geëvolueerd sinds Tudor eind jaren zestig officieel de Ranger geïntroduceerd en hoe de nieuwe slanke Ranger past in het huidige landschap van Tudor-sporthorloges. Nu schrijf ik dit niet om Zach’s Hands-On op te schrijven (in feite zal ik meteen toegeven aan zijn beschrijving), maar meer omdat ik denk dat mijn perspectief van de Tudor Ranger iets anders is sinds het doorkomt de lens van het bezit van een Rolex Explorer 14270.
rolex
Mijn confrontaties met de Tudor Ranger gaan vele manen terug. Het begon allemaal met mijn ongezonde obsessie met de Rolex Explorer 1016. Maar zoals hetzelfde oude verhaal gaat, waren de prijzen voor die specifieke referentie al op astronomische hoogten (ik wil niet eens weten waar ze tegenwoordig voor ruilen) en ik was gedwongen mijn blik ergens anders op te richten. Betreed de Tudor Ranger ref 9050/0, met een esthetiek vergelijkbaar met de Explorer 1016, maar met een iets slankere kast, een 6-9-12 cijferconfiguratie en een cyclops-datum. Het was anders genoeg, maar mijn diepe duiken in Tudor-forums en slapeloze nachten op zoek naar het juiste model vertaalden zich nooit echt in een aankoop. Snel vooruit naar 2020, mijn zoektocht naar een Ranger/Explorer eindigde toen de Explorer 14270 zijn weg vond naar mijn verzameling.

Het is een beetje een achtbaanrit geweest als je kijkt naar hoe de Tudor Ranger is gedimensioneerd. Toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, werd het geleverd in een stalen oesterkast van 34 mm met een optie voor datum of geen datum. Nadat de 34 mm Ranger eind jaren 80 werd stopgezet, bracht Tudor de Ranger in 2014 nieuw leven in met een veel grotere kast van 41 mm en met een datumloze wijzerplaat, die een aantal jaren zou blijven bestaan totdat de Ranger in 2020 opnieuw werd stopgezet. 39 mm Tudor Ranger is een verschil met de vintage Rangers en een verbetering ten opzichte van het vorige 41 mm-model. De kleine proportionele veranderingen in kastbreedte van 41 mm tot 39 mm en nokbreedte van 22 mm tot 20 mm veranderen drastisch hoe het replica horloges rolex eruitziet en om de pols draagt. Het lijkt misschien niet veel, maar als je rekening houdt met een stalen vaste rand en minimale wijzerplaatmeubels, elimineert het veel van de negatieve ruimte die de wijzerplaat van 41 mm te groot deed lijken.

NEGENENDERTIG, HET MAGISCHE NUMMER VAN TUDOR
De architectuur van de kast van de 39 mm Tudor Ranger komt overeen met die van de Black Bay 58. De kroon staat op zichzelf zonder kroonbeschermers, de nokken buigen enigszins naar de uiteinden en een vlakke wand vormt de zijkanten van de kast. In tegenstelling tot de Black Bay 58, is de 39 mm Ranger volledig opzij geborsteld voor de kus van glans langs de rand van de rand en de nokfacetten. Elke keer als ik naar de constructie van de behuizing van de 39 mm Tudor Ranger kijk, moet ik denken aan brutalistische architectuur. Net als de gebouwen die dit type architectuurstijl gebruiken, komt de Ranger-zaak over als serieus en utilitair. En door de geborstelde afwerking blijft de focus uitsluitend op de kaststructuur. Het tegenovergestelde geldt voor de Rolex Explorer 14270. Afgezien van het voor de hand liggende verschil dat de kast met 36 mm veel kleiner is, zijn de zijkanten van de kast ronder en worden aangevuld met een gepolijste afwerking (zowel aan de zijkanten als op de rand), waardoor de kast verfijnder wordt en multidimensionaal.

 

Terug

Tudor Ranger door de ogen van een eigenaar van een Rolex Explorer